-->

Bios Hataları, Anlamları ve Çözüm Yollları

13 Şubat 2010 Cumartesi |

Bios hataları, birçok kişinin özelliklede bilgisayarın sağını solunu kurcalamayı sevenlerin farkında olarak ya da farkında olmayarak karşılaştığı basit ama etkisi büyük hatalardır.

Peki nedir bu bios hataları ?

Sağlıklı bir bilgisayarda güç (power) düğmesine bastığınızda ilk olarak Power Supply çalışmaya başlar ve anakarta güç pompalar. Harddiskler, ramler ve ekran kartı da faaliyete geçtikten sonra monitörünüzde Anakartın ya da Ekran kartının Logosunu görürsünüz. Daha sonra post ekranı dediğimiz kara bir ekran gelir ve burada harddisk kapasitenizden ramlere, disket sürücüsünden ekran kartına kadar neyiniz var ise tamamı hakkında bilgi edinirsiniz ancak bu işlem en yavaş bilgisayarda dahi en fazla 5 saniye sürer. Eğer ben hızlıyım diyorsanız Pause tuşuna basarak bu kara ekranı doyasıya seyredebilirsiniz. Dediğim gibi eğer bilgisayar sağlıklı ise post ekranından sonra Windows'un o klasik başlangıç ekranı gelir ve bilgisayar açılır...

Ancak bilgisayar sağlıklı değil ise iki kötü sonuç ile karşılaşabilirsiniz...

1) Bilgisayarınız post ekranında takılı kalır ve karşısında yanıp sönen bir kısa çizgi ile uyarı mesajı verir. Bu uyarı mesajı adı üstünde uyarı niteliğindedir.
2) Bilgisayarınız post ekranında takılı kalır bilgisayarın içinden (anakarttan) sesli hata mesajı vermeye başlar. Bu sesli hata mesajları genellikle ölümcül durumlarda ortaya çıkar yani ekran kartı bozulması, ram bozulması ve görevini yerine getirememsi gibi durumlarda... Ancak ekran kartının ya da ram'in yerinden oynaması gibi durumlarda da ortaya çıkar bu sesli hata mesajları.

Sesli hata mesajlarının zibilyon tane çeşidi vardır ve herbiri sisteminizde oluşan bir hatayı dile getirir.
Şimdi bakalım nedir bu hatalar;

Hata [Anlamı]
1: Sürekli Bip Sesi [Power Supply,Güç Kaynağı Arızası]
2: Birden Çok Kısa Bip Sesi [Anakart Arızası]
3: Bir Uzun Bip Sesi [Bellek Yenilenmesinde Hata]
4: Bir Uzun Bir Kısa Bip Sesi [Bios Çipi veya Anakart Arızası]
5: Bir Uzun İki Kısa Bip Sesi [Ekran Kartı Arızası,Eski Ekran Kartlarında Dip Switch dediğimiz yapılandırmadan kaynaklanır]
6: Bir Uzun Üç Kısa Bip Sesi [Ekran Kartı Arızası]
7: İki Uzun Bir Kısa Bip Sesi [Ramdac Kaynaklı Ekran Kartı Arızası]
8: İki Kısa Bip Sesi [Bellek Eşlik Hatası]
9: Üç Kısa Bip Sesi [İlk 64K'lık bölümde Bellek Hatası]
10: Dört Kısa Bip Sesi [Timer Hatası]
11: Beş Kısa Bip Sesi [İşlemci Hatası]
12: Altı Kısa Bip Sesi [Klavye İşlemcisinden Kaynaklanan Hata]
13: Yedi Kısa Bip Sesi [İşlemci Hatası]
14: Sekiz Kısa Bip Sesi [Ekran Kartı Belleğinde Okuma-Yazma Hatası]
15: Dokuz Kısa Bip Sesi [Bios Rom Hatası]
16: On Kısa Bip Sesi [Cmos Okuma-Yazma Hatası]
17: Onbir Kısa Bip Sesi [Tampon Bellek Hatası]

Sesli Hata Mesajları yalnızca bu kadar; şimdi bu hataların çözüm yollarına bakalım...

1 numaraları hata için güç kaynağı bağlantılarını kontrol edin ve tekrar deneyin. Eğer sonuç değişmedi ise güç kaynağını ömrünü tamamlamış demektir.

2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için anakart üzerinde takılı olan tüm harici donanımları (Ramler, Ekran Kartları) sökün ve yeniden takın. Eğer sorun devam ediyorsa bu kez tüm parçaları bilgisayarı en az donanımla başlatmayı deneyin. Mesela iki ram'iniz varsa birini takın, harici ekran kartınız varsa sökün ve monitör kablosunu entegre ekran kartına bağlayın bu şekilde deneme yanılma yoluyla sorunun nerede olduğunu bulabilirsiniz. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda bios çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olun ve yavaşça bastırarak temas ettiğinden emin olun..

3, 8 ve 9 numaralı hatalar için  ramlerin yerine oturduğundan ve slotlar ile ramler arasında toz, pislik bulunmadığından emin olun. İki adet ram kullanıyorsanız yerlerini değiştirerek yeniden deneyin.

5, 6 ve 7 numaralı hatalar için ekran kartının yerine oturduğundan ve arada toz, pislik bulunmadığından emin olun. Eğer sorun devam ediyorsa harici ekran kartınızı sökün ve monitör kablosunu entegre (dahili) ekran kartına bağlayın. Sorun düzeldi ise harici ekran kartınızı değiştirmeniz gerekecek.

11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Eğer işlemcide sorun görmüyorsanız 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphe etmeye başlayabilirsiniz.

Sesli Hata mesajları için çözüm yolları şimdilik bu kadar birazda Post olarak aldığımız ve genellikle uyarı niteliğinden olan yazılı hata mesajlarından bahsedelim..

BIOS Rom checksum error - System halted: Bios çipinde oluşan bir hata hakkında uyarı vermektedir. Çipte fiziksel yada yazılımsal bir hata oluşmu olabilir. Bios Update işe yarayabilir ama yaramayadabilir.

CMOS battery failed: Bios pilinin ömrü dolmuş yada çok az kalmış yeni bir bios piline ihtiyacınız olacak.

CMOS checksum error - Defaults loaded: Bios ayarlarınızda bir hata oluşmuş ve varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş. Bu hataya genellikle biten bios pili neden olur. Pil bittiği için bilgisayarınızı kapattığınızda sistem kayıtlı ayarları hatırlayamaz ve orjinal ayarlara dönüş yapar. Pili değiştirmeniz önerilir.

Floppy disk(s) fail: Biostaki disket sürücü ayarları ile bilgisayarınızda takılı bulunan disket sürücülerin birbirini tutmadığını belirtir. Bios ayarlarından bağlı bulunan disket sürücüne göre ayarlama yapın.

Keyboard error or no keyboard present: En çok karşılaşılan bios hatasıdır. Bu hata genellikle "Press F1 To Continue" diye devam eder. Burada klavyenin algılanamadığından ya da klavyenin bağlı olmadığından bahsedilmektedir. Sizde bağlı olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak devam edersiniz. Ve daha sonra yeni bir klavye alırsınız.

Memory test fail: Çoğunlukla bios bellek ayarlarından kaynaklanan bazen de bellek modüllerindenki kısmi arızadan dolayı oluşan hatadır.

Hard Disk(s) Fail: Bilgisayarınızda takılı bulunan harddiskler ile biostaki harddisk ayarlarının birbirini tutmadığını söylüyor. Bu durumda harddisklerinizin master/slave ayarlarını kontrol edin ve biostan harddisk ayarlarını otomatik otomatiğe ayarlayın..

0 Yorum:

Yorumuzu yazıp gönder butonuna bastığınızda 'İsteğiniz gerçekleştirilemedi. Lütfen yeniden deneyin' gibi bir uyarı alabilirsiniz. Tekrar gönder butonuna bastığınızda sorun düzelecektir.

Sitedeki Herhangi Bir Dökümanın, Yazılımın ya da Yazının Telif Haklarını(zı) İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız İletişime Geçiniz.

İletişim Adresi: admin@crackerturk.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...