-->

Korsan'ın Önüne Geçemezsiniz ! (Durmak Yok İndirmeye Devam)

24 Eylül 2009 Perşembe |

Korsan müzikler, korsan filmler, korsan oyunlar, korsan yazılımlar, korsan resimler, korsan kitaplar vs. vs. vs. Temel anlamıyla korsan, genellikle filmlerde gördüğümüz son zamanlarda "somalili korsanlar" adıyla haberlere konu olan, denizlerde dolaşarak savunmasız gemilere saldıran ve geminin yükünü, mürettebatını herneyse ele geçiren kişilerdir. Fakat internetin tüm dünyayı kuşatmasıyla birlikte real hayattaki korsan sanal aleme taşmış ve akıl almaz bir hızda yayılmıştır. Bu yayılma tıpkı dağın yamacından bırakılan bir kartopu gibi düşünülebilir.

İşte bu yayılmayı göz önüne alarak korsan olayına mantıken yaklaştığınızda zirveden aşağı doğru süzülen kartopunun önünde durmanın mantıklı olmayacağını ve bu kartopunun asla durdurulamayacağını kestirebilirsiniz.

2007 yılı istatistiklerine göre Türkiye'deki internet kullanıcısı sayısı 16 Milyon olarak hesaplanmış ve bu sayısı katlanarak artmaya devam ediyor. 31 Aralık 2000 yılı verileri göre ise Dünyadaki internet kullanıcı sayısı 360,985,492 (360 Milyon 985 Bin 492) kişi. Aradan 9 yıl geçmiş bugün itibariyle internet kullanıcı sayısının 1 milyarı aştığını söylemek çok zor değil.

Sonuç olarak yalnızca Türkiye'yi ele aldığımızda her kullanıcının teker teker bilgisayarlarını gözlem altına almadığınız sürece korsan yayıncılığın önüne geçemezsiniz bunu yaptığınız zaman ise siz korsan olmuş olursunuz. Basit bir örnek vermek gerekirse, internetten albüm satın almak isteyen bir kişi arama motorlarında "albüm" olarak arattığında karşısına çıkan ilk seçenek "Bedava Albüm İndir" cümlesi oluyor. Aynı şekilde internetten oyun satın almak isteyen bir kişi oyun olarak arattığında karşılaştığı seçenek Full oyun siteleri ya da crack-serial siteleri. Böyle bir durumda korsanın önüne nasıl geçebilirsiniz ki. Tabi ki hiçkimse, kimsenin emeğini bir çırpıda yok etmek istemez ancak bir tık ötesinde bedava albüm dururken gidip albüm satın alarak keriz durumuna düşmeyi de hiçkimse istemez.
Günümüzde bir albümün fiyatı 40 Liraya kadar çıkabilirken aynı şekilde bir video oyunun fiyatı 150 liraya kadar çıkarken "korsan almayın" demek ne kadar mantıklıdır ?

Korsanı alanların bakış açısıyla konuyu inceledik bir de korsanı yayınlayanların bakış açısıyla bakacak olursak korsanı yayınlamanın, korsanı almaktan daha kolay olduğunu görürüz. Çünkü bir websitesi açarak içeriğini korsan mp3lerle, filmlerle ve resimlerle dolduran bir kişi aynı siteye bir çok reklam alarak ciddi paralar kazanabilmektedir. Şahsın kurmuş olduğu bir site belki bir zaman sonra mahkeme kararı ile erişime kapatılmış olabilir ancak şahıs sürekli olarak websitesinin yedeğini aldığı için kapatılan sitenin yerine farklı bir isimle ya da farklı bir uzantıyla (com,net,org gibi) site açarak aynı içeriği dakikalar içerisinde tekrar yayınlamaya başlayabilir. Gördünüz mü yine korsanı engelleyemediniz ?

Diyelim ki web sitelerinin korsan yayın hakkına ilelebet son vermeyi bir şekilde başardınız. Peki ya diğer internet kullanıcıları, hala msn,irc,icq gibi anlık iletişim yazılımları ile korsanı yaymaya devam ediyorlar, diyelim ki bunları da engellediniz. Peki ya Ares, Limewire, Bearshare, Frostwire kullanıcıları, onlar hala korsan yayıncılığa devam ediyor. Gördünüz mü ? Hala korsan yayıncılığın önüne geçemediniz.

Diyelim ki paylaşım programlarının kullanımını da bir şekilde engellemeyi başardınız. Peki ya cep telefonu ve cep bilgisayarı kullanıcıları, onlar hala mp3'leri ve diğer dosyaları bluetooth ve kızıl ötesi teknolojisini kullanarak yaymaya devam ediyorlar. Ne yapacaksınız şimdi cep telefonu kullanımını da mı engelleyeceksiniz ? Peki dizüstü bilgisayar kullanıcıları onlarda bluetooth teknolojisini kullanarak bir bilgisayardan diğer bilgisayara mp3 ve film aktarmaya devam ediyor.

Sonuç olarak, dünya kendi ekseninde dönmeye devam ettiği sürece korsan yayıncılıkta devam edecektir. Gerçi dünya dursa bile yine de korsan yayıncılığın önüne geçilemez ama neyse....

Not: Bu yazının izinsiz kopyalanması ya da yayınlanması korsanlık suçudur.  :)

6 Yorum:

EVET dedi ki...

aynen öyle mp3lerin filmlerin bu kadar pahalı olduğu dönemde üstelikte dünyanın en pahalı internetini kullanırken bir de gidip albüme,filme para vermek kerizliktir.

Gizem dedi ki...

katılmıyorum, siz o kadar uğraşıp film çekseniz sonra bu filmler korsan olarak satılsa hoşunuza gider mi ?

Faşo Ağa dedi ki...

Katılıyorum

CracksandSerials dedi ki...

güzel ve önemli bir konuya değinmişiniz aynen katılıyorum

ben10 dedi ki...

kesinlikle destekliyorum :)

Cumali dedi ki...

kesinlikle katılıyorum altına imzamı atarım

Yorumuzu yazıp gönder butonuna bastığınızda 'İsteğiniz gerçekleştirilemedi. Lütfen yeniden deneyin' gibi bir uyarı alabilirsiniz. Tekrar gönder butonuna bastığınızda sorun düzelecektir.

Sitedeki Herhangi Bir Dökümanın, Yazılımın ya da Yazının Telif Haklarını(zı) İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız İletişime Geçiniz.

İletişim Adresi: admin@crackerturk.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...